הבלוג של קומסי

מהו קטרקט ומה הקשר לעכירות בראייה ולמשקפי שמש?

מהו קטרקט ומה הקשר לעכירות בראייה?

קטרקט הוא עכירות של העדשה הטבעית של העין, אשר נמצאת מאחורי הקשתית והאישון. הקטרקט נפוץ מאד, ובעיקר במבוגרים.

סוגים נפוצים של קטרקט:

סאב קפסולרי: נמצא בחלק האחורי של העדשה. אנשים עם סכרת, רוחק ראייה גבוה או רטיניטיס פיגמנטוזה, או אלו הנוטלים מינונים גבוהים של תרופות המכילות סטרואידים, מצויים בסיכון גבוה יותר לפתח סוג זה של קטקרט.

נוקלארי: נוצר עמוק בתוך האיזור המרכזי של העדשה. קטרקט נוקלארי קשור בדרך כלל לגיל מבוגר. קורטיקלי: מאופיין על ידי עתבים לבנים בקליפה של העדשה התוך עינית.

סימנים וסימפטומים של קטקרט

קטרקט מתחיל בדרך כלל בהשפעה מועטה בלבד על הראייה. אתה עלול לחוש שהראייה שלך מעט מטושטשת, ולקבל תחושה כאילו אתה מסתכל דרך זכוכית לא נקייה.

הקטרקט יכול לגרום לאור השמש או אור של מנורה להרגיש כמסנוור מדי או כחזק מדי. ייתכן וגם שתרגיש בזמן נהיגה בלילה, שהאורות של המכוניות הבאות ממול גורמות ליותר סנוור מאשר בעבר. חלק מהאנשים לפעמים מרגישים שהצבעים אינם בולטים כבעבר.

סוג הקטרקט שייתכן שיש לך, יכול להשפיע על התחושות שלך. כאשר קטרקט נוקלארי מתפתח, הוא יכול להביא לשיפור זמני בראייה לקרוב. עם זאת, במהלך הזמן, הקטרקט מתקדם ומפריע יותר ויותר לראייה.

אם אתה חושש שיש לך קטרקט, כדאי שתבדק על ידי רופא עיניים, שהוא היחיד המוסמך לקבוע את סוג הקטרקט שלך ועל הטיפול המומלץ בו, במידה ולדעתו נדרש טיפול.

מה גורם לקטרקט?

העדשה בתוך העין מתפקדת בצורה דומה לעדשת מצלמה, בכך שהיא ממקדת את התמונה על הרשתית ("הפילם", סרט הצילום במצלמה). העדשה התוך עינית מכוונת את הפוקוס של העין, ומאפשרת לנו לראות טוב לרחוק או לקרוב.

העדשה מורכבת ברובה ממים וחלבונים. החלבונים מסודרים בצורה מיוחדת, אשר מאפשרת שמירה על נקיון העדשה ומאפשרים לאור לעבור דרכה. כאשר אנו מתבגרים, חלק מהחלבונים יכולים להצטבר יחד ולגרום לעכירות בחלק קטן של העדשה. זהו הקטרקט, ולאורך זמן הוא יכול לגדול ולהביא לעכירות של חלק גדול יותר של העדשה ועל ידי כך להקשות על הראייה.

מחקרים רבים הראו, שחשיפה לקרינה חזקה של אור, קשורה בהתפתחות הקטרקט ולכן אנשי מקצוע רבים ממליצים על הרכבת משקפי שמש וכובע רחב שוליים על מנת להקטין חשיפה מוגזמת לשמש. מחקרים אחרים מצביעים על כך, שייתכן וחולי סכרת מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות קטרקט. ייתכן וגם נטילת סטרואידים, חומרים משתנים וחומרי הרגעה עלולים להביא להתפתחות קטרקט, אך נדרש מידע נוסף על מנת לקבוע זאת בביטחון רב יותר.

אנשי המקצוע סבורים, שאכילה קבועה של ירקות טובה לבריאות העינים כמו לבריאות של שאר הגוף. הרגלי תזונה טובים יכולים לדחות את התפתחות הקטרקט, ואילו צריכה מוגזמת של מרכיבים מסוימים בתפריט, כגון מלח, עלולים להגדיל את הסיכון לקטרקט.

גורמי סיכון נוספים אשר נבדקים כיום, יכולים לכלול עישון סיגריות, זיהום אוויר ושתיית כמויות גדולות של אלכוהול. חשיפה לחומרים מסוכנים כמו עופרת, נמצאה גם כן קשורה לגורמי סיכון לקטרקט, אך נדרש עדיין מידע נוסף לגבי חשיפה לכל גורם.
חוקרים אומרים, שמחקרים נוספים נדרשים, על מנת לאשר אם טיפול הורמונלי תחליפי (HRT) עלול להגביר את הקטרקט עד כדי צורך בהוצאתו על ידי ניתוח.

מחקר של שמונה שנים, ביותר מ- 30,000 נשים בשוודיה בגיל המעבר, מצא סיכון גבוה יותר של צורך בניתוח קטרקט בקבוצת הנשים אשר טופלו בהורמוני HRT. עוד נמצא, כי HRT בשילוב של צריכת אלכוהול נמצא כמגביר סיכון בגובה של למעלה מ 40% לעומת נשים אשר מעולם לא עברו טיפולי HRT או צרכו אלכוהול. מחקר ה HRT פורסם במרץ 2010 במגזין Ophthalmology.

האם אכילת פחות בשר מקטינה את הסיכון לקטרקט?

שאלה מעניינת זו, זכתה לתשומת לב ציבורית רבה, לאחר שחוקרים באוניברסיטת אוקספורד פרסמו מחקר במרץ 2011 אשר השווה שכיחות קטרקט ביחס לתזונה. החוקרים בדקו תוצאות שאלונים, אשר מולאו על ידי 27,670 אנשים מעל גיל 40, אשר אינם סובלים מסכרת. החוקרים עקבו אחר תיקיהם הרפואיים, על מנת לבדוק אם ומתי אובחן אצלהם קטרקט.

במחקר, נמצא קשר סטיטסטי חזק בין הסיכון לקטרקט ולסוג הדיאטה. הסיכון היה הגבוה ביותר בקרב אוכלי בשר בכמויות גדולות (מעל קילו של בשר כל יום), וירד מקבוצה לקבוצה לפי הסדר הבא: צרכני בשר בכמויות בינוניות, צרכני בשר בכמויות נמוכות, אוכלי דגים (אנשים האוכלים דגים אך לא בשר) וצמחוניים. אצל הטבעוניים נמצא הסיכון הנמוך ביותר לאבחון קטרקט, והוא היה שווה בערך ל 40% נמוך יותר מאשר בקרב צרכני הבשר הכבדים. האם פירוש הדבר שעליך להפסיק לאכול בשר? אולי כן ואולי לא. המחקר משאיר שאלות רבות פתוחות. ייתכן שישנם הסברים חלופיים לתוצאות. לדוגמה, ייתכן וההסבר לתוצאות הוא, שמי שאוכל פחות בשר, אוכל יותר ירקות ומכאן הירידה בסיכון, ולאו דווקא ישירות מכמויות הבשר הנמוכות. כלומר, ייתכן שאותם ירקות מפחיתים סיכון לקטרקט. בנוסף, צמחוניים וטבעוניים נוטים לניהול אורח חיים בריא יותר באופן כללי, ומקפידים יותר להמנע מגורמי סיכון חשובים כגון עישון, חשיפה מוגזמת לשמש ולסכרת. ייתכן ונכון הדבר, שקטרקט הוא דבר כמעט בלתי נמנע אם אתה חי חיים ארוכים. עם זאת, שמירה על סגנון חיים בריא יכולה לדחות הופעה של בעיות בריאותיות רבות, ובכלל זה הקטרקט.

טיפולי קטרקט

כאשר מופיעים הסימפטומים הראשונים, ייתכן ושימוש במשקפיים ישפר את ראייתך בצורה מספקת. הרופא שלך ישקול להמליץ על ניתוח, כאשר הקטרקט מספיק חמור לדעתו, על מנת להשפיע על הראייה ולפגוע בתפקוד היום יומי שלך. אנשים רבים מתייחסים לראייה לא טובה, כתופעה בלתי נמנעת של גיל מבוגר, אך תהליך ניתוח הקטרקט נחשב לפשוט יחסית ולכזה שכמעט ואינו כואב.

ניתוח קטרקט נמצא כמוצלח מאד בשיפור ראייה. למעשה, זהו אחד הניתוחים הנפוצים ביותר בעולם המערבי. במהלך הניתוח, הרופא יסיר את העדשה העכורה, וברוב המקרים יחליף אותה בעדשה תוך עינית חדשה מפלסטיק שקוף. עדשות תוך עיניות (IOL IntraOcular lens) חדשות נחקרות ומפותחות ללא הרף, על מנת להפוך את הניתוח לפחות מסובך עבור הרופאים ואת העדשות מועילות יותר למטופלים. עדשות מתקנות זוקן ראייה אמורות לשפר את הראייה בכל המרחקים, ולא רק במרחק יחיד. בנוסף, מדענים משפרים את יכולתיהן של העדשות לסנן קרינה מזיקה של קרינה אולטרה סגולה לרשתית.

למידע מקצועי נוסף וייעוץ ללא עלות, ניתן ליצור קשר דרך סעיף "צור קשר".

שיתוף המאמר:

תוכן עניינים

מאמרים נוספים

צרו קשר

תאמו תור לאופטומטריסט עוד היום!

צריכים עזרה? אנחנו כאן!

צריכים עזרה? אנחנו כאן!